Verberg inhoud winkelmand

Mijn bestelling

    Totaal 0 product(en) Incl btw
    0,00

    Details

    Pastinaken los

    Artikelnummer - 256

    2,97
    0
    0

    Pastinaken los

    De pastinaak is eigenlijk de voorloper van de aardappel. De wortels, rijk aan calcium, ijzer en vitamine C en ze smaken zoet. Zeer geschikt om te bereiden als warme groente. Pastinaak is ook goed te verwerken in sausen, soepen of salades. 

    De pastinaak wordt ook wel ‘witte wortel’ genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken. De smaak is echter wel tamelijk verschillend.
    Pastinaak is daarnaast wat zetmeelrijker, en vooral ook veel groter dan een peen: een flink exemplaar is wel 30 centimeter lang en kan ruim 300 gram wegen. Eeuwen geleden, voordat de aardappel hier vanuit Zuid-Amerika zijn intrede deed, was de pastinaak daarom een net zo belangrijk onderdeel van onze voeding als de aardappel nu is. Het verhaal gaat bijvoorbeeld dat de hutspot die tijdens het Leidens ontzet van 1574 vaak werd geserveerd, vol met pastinaak zat. Minder traditionele versies van de hutspot, die tijdens de jaarlijkse viering nog altijd massaal wordt gegeten, hebben de pastinaak daarin echter allang ingeruild voor de inmiddels niet meer zo exotische aardappel. Pastinaken smaken delicaat en complex: zoetig, zoals een mooie bospeen, maar met een hint van anijs en volgens sommigen ook met aarde- tot nootachtige tonen. De textuur van een gekookte pastinaak is nog het beste te vergelijken met die van een romige aardappel.